Sigara Bırakma

Yapmanız gereken tek şey sigarayı bırakmaya karar vermektir. Bu kararı verdikten sonra, akupunktur size sigarayı bırakmanızda büyük kolaylık sağlayacaktır. İnsanlarda seratonin ve endorfin adı verilen iki madde vardır. Bunlar beyinde bulunur ve rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygular ile ilgilidirler. Normalde insanlarda kahkaha atınca, mutlu bir haber alınca ya da çikolata veya güzel bir tatlı yiyince, bir yeriniz acıyınca serotonin ve endorfin düzeyi yükselir. Ancak sigara içenlerde serotonin - endorfin salgılama işini sigara üstlendiğinden vücut otonomisini kaybetmiştir. Keyiflenince de, dertlenince de sigara içilmesinin nedeni budur.


Hasta ilk seansın yapılacağı gün hiç sigara içmeden doktora gelir. Takip edilen günlerde de sigara içmez, eğer tek bir sigara bile içilirse tedavi kesilir. Çünkü akupunkturun asıl etkisi sigara içilmediği dönemde ortaya çıkacaktır. Sigara bırakanların her zaman yeniden başlama riski vardır. Bu yüzden tedavi tamamlandıktan sonra bir süre ayda bir kontrol edilerek, gerekirse akupunktur seansı yapılabilir.


Akupunkturun sigarayı bırakmadaki etkileri 2 dönemde ele alınır

1-Erken dönem: ortaya çıkan bağımlılık (abstinens) belirtilerini engeller.Bu belirtiler şunlardır.

Sıkıntı, Sinirlilik
Terleme, Çok çabuk irrite olma
Baş ağrısı, 
İshal,Kabızlık
Yorgunluk,Baş dönmesi, Uykusuzluk
Dilde ve başta uyuşma, boşluk veya şişme hissi
Konsantrasyon azlığı, Dikkat eksikliği
Tüm bu belirtiler bırakmaya müteakip ertesi gün ortaya çıkar.

2- Geç dönemde: tekrar başlama riskini düşürür. Sigara beyinde bir takım kalıcı yolaklar oluşturur. Bundan dolayı sigarayı bırakanların yüzde sekseni tekrardan sigaraya başlar. Akupunktur bu yolakları kapatarak yeniden başlama riskini en aza indirger.

AKUPUNKTUR TEDAVİSİ

Kişinin mümkünse 24 saat boyunca sigara kullanmadan gelmesi gerekmektedir. Tedavinin başlangıcında, özellikle ilk hafta kesinlikle kahve ve alkol alınmamalıdır. Çay açık ve az miktarda tüketilmelidir. Tedavi sırasında en az 2–3 litre sıvı, özellikle su olarak alınmalıdır. İlk bir hafta sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.

Seans sayısı:

1- Klasik Tedavi: İlk hafta 2 seans sonra haftada bir uygulanır. Toplam 2 aya tamamlanır.

2- Fransız Yöntemi: Altın, gümüş ve çelik iğnelerle kulağa tedavi yapılır.Tek seansta tedavi yapılır. 15 gün arayla iki defa kontrole çağrılır. Kontrollerdede gerekirse uygulamalar tekrar edilir.Bu yöntemle başarı şansı daha yükselmiştir.